Framtiden skapas idag och det är vi som gör det. Du och jag.
Det kan kännas som en stor sak att påverka världens framtid, så stor att man inte vet var man ska börja. Men tro det eller ej, också stora förändringar kan uppstå av sådant som vanliga människor gör. Eller att tillräckligt många börjar kräva förändringar av beslutsfattarna till exempel genom val eller som aktieägare av företag.
Framtiden skapas inte bara under internationella möten, i riksdagen och kommunfullmäktige utan också i företag – och på din egen tallrik, i din butikskass och under din skoldag.
Det är viktigt att inse att din vardag på flera sätt hänger ihop med hur vardagen ser ut i andra delar av världen och med hur jorden mår.
På den där webbplatsen hittar du info om olika sätt att påverka världens framtid. Någon gillar kanske att hålla brandtal för en stor publik, en annan vill läsa och sprida kunskap i sitt eget hem, i sin skola, eller på webben. En annan gör goda val och gärningar i sin egen vardag.
Vad vill du förändra? Och vilket sätt att påverka passar just dig?
Över en miljon människor i sammanlagt cirka
Källa: The Guardian
2 200 städer i över 120 länder deltog i den globala klimatmarschen i mars 2019.
Påverka beslutsfattandet
Det finns många sätt att påverka beslut som gäller din egen närmiljö och hela världen.
Skaffa information
Ta reda på hur du kan påverka beslutsfattande och hur du kan föra dina egna idéer vidare, till exempel i skolan, i din hemkommun eller i hela landet.
Delta i kampanjer
Ta reda på vad andra redan gör för sådana frågor som intresserar dig och gå med i deras verksamhet! Du behöver inte hitta på allt själv!
Påverka i din närmiljö
Det är oftast allra effektivast att sprida nya idéer bland människor man känner: i skolan, hemma, på fritiden, bland dina kompisar.
Påverka på nätet
Påverka inom politiken
Rösträtt får du först när du fyller 18. Men du kan påverka i politiken redan före det.
Konsumera smart
Dina vardagliga val påverkar människors och naturens välmående runt om i världen. Ta reda på hur du kan bidra till positiva förändringar!
Trafik & transport
Att ta sig från en plats till en annan kräver energi och vissa transportmedel orsakar mer föroreningar än andra. Genom att välja hur du reser kan du påverka trafikens utsläpp och ditt eget välmående.
Vad finns på min tallrik?
Matproduktionen orsakar många problem i världen. Välj helst inhemsk mat. Kasta inte mat i soporna!
Använd energi smart!
Du behöver elektricitet varje dag. Men varifrån kommer elen, vad har elproduktionen för konsekvenser och hur mycket el behöver vi egentligen?
Hur mycket grejer behöver du?
Tänk efter före du köper, återvinn och dela med en kompis! Mängden saker vi konsumerar i vardagen sliter på naturen och fyller avstjälpningsplatserna. Slut på slöseriet!
Jobba för jämlikhet
Alla människor är lika värdefulla, eller hur? Vi måste tillsammans se till att ingen blir orättvist behandlad.
Är det någon skillnad om man är flicka eller pojke?
Hurudan är en flicka eller en pojke? Behandlar världen flickor och pojkar lika? Visste du förresten att det finns fler än två kön?
Säg nej till rasism
Alla ser vi olika ut: mörka, ljusa, långa och korta. Alla ska få vara med och alla är lika värdefulla. Säg alltid nej till rasism och se till att ingen blir diskriminerad.
Protestera mot all diskriminering!
Vi är alla olika. Tillsammans måste vi se till att ingen blir diskriminerad och orättvist behandlad på grund av sitt kön, sexuella identitet, språk, religion, hälsa, familj, hobby eller åsikt.
Rika och fattiga länder
Pengar och förmögenhet är mycket ojämlikt fördelat mellan världens länder och människor. Många problem i världen beror på ekonomisk ojämlikhet.
Jobba mot fattigdom
Vad gör Finland för att bekämpa fattigdomen i världen och för att stoppa klimatförändringen? Ta reda på vad du kan göra!
Delta genom en organisation
I Finland finns ett stort antal organisationer som arbetar mot fattigdom i praktiken. Bekanta dig med organisationernas verksamhet och hitta den som passar dig bäst!
Bli själv en påverkare
Påverkan är en förmåga som du lär dig genom att sätta igång! Många organisationer erbjuder också barn och unga en möjlighet att arbeta globalt mot fattigdom.
Påverka i skolan!
Genom att delta i insamlingar eller ordna en själv stöder du människor i nöd och de organisationer som arbetar långsiktigt för att hjälpa dem.
Val i vardagen
Du kan arbeta mot fattigdom också i din egen vardag. Fattigdom och miljöproblem hänger ofta ihop. Köp sådana produkter som framställts på ett rättvist och miljövänligt sätt.