
Världen 2030
De globala målen för hållbar utveckling – Finland och det globala syd
Det beräknas att det finns kring 700 miljoner människor i världen som lever i extrem fattigdom, det vill säga på under två euro per dag. Innan år 2030 är målet att helt utrota den extrema fattigdomen och att åtminstone halvera andelen människor som enligt definitionen i deras hemland lever i fattigdom. Målet är också att erbjuda var och en möjlighet att använda basservice, gå i skola och få hälsovård.
Målet är att hunger och undernäring inte mer ska finnas 2030 och att säker och närande mat ska räcka till åt alla. Jordbruket måste bli mer produktivt och små matproducenter måste få mera lön för sitt arbete, särskilt kvinnor och ursprungsbefolkning. Matproduktionen måste anpassas bättre till klimatförändringarna.
Det finns länder där mammor allt för ofta dör under förlossningen och små barn dör av olika sjukdomar. Målet är att minska sådana dödsfall som går att förhindra, så som vi har gjort i Finland och i många andra länder. Till exempel genom bättre hygien kan man hindra många sjukdomar. Målet är också att stoppa epidemier av AIDS, tuberkulos och malaria och att halvera dödsfall och skador på grund av trafikolyckor. Alla borde ha tillgång till de mediciner och vaccin de behöver.
Det finns barn i världen som inte får gå i skola eller studera. Målet är att alla ska ha möjligheten att gå i grundskolan gratis. Alla borde också ha möjlighet till förskoleundervisning och till yrkesutbildning efter skolan.
Målet är att göra slut på all diskriminering och våld mot kvinnor och flickor. Det ska också bli ett slut på olika seder och bruk som skadar kvinnor, som människohandel, barnäktenskap och könsstympning. Kvinnor ska ha samma rättigheter som män när det gäller pengar och egendom, till exempel rätten att ärva. Målet är också att kvinnor ska kunna bli chefer och ledare, både i företag och i politiken.
Målet är att alla människor ska ha rent vatten och toalett år 2030. Vattendrag måste skyddas och vi måste se till att vattnet räcker till åt alla också i framtiden.
Alla har inte tillgång till elektricitet. Målet är att det ska finnas modern, förmånlig och pålitlig energi för alla år 2030. Det kräver bättre energieffektivitet och mera förnybara energikällor. Energieffektivitet betyder till exempel att nya bilar använder mindre energi, bensin eller el. Det är också viktigt att alla länder satsar på forskning om energi, på bättre teknik och distribution.
Världens rikedomar är ojämnt fördelade. Målet är att ekonomin ska växa, särskilt i utvecklingsländerna, och att människor ska kunna arbeta under goda förhållanden. För utfört arbete ska det betalas en skälig lön. Det måste bli ett slut på tvångsarbete, människohandel och barnarbetskraft. Det är alla länders sak att uppmuntra utvecklingsländerna att utveckla sin ekonomi och att sysselsätta unga människor. Den ekonomiska tillväxten måste ändå ske så att miljön och naturen inte lider.
Målet är att förbättra infrastrukturen, till exempel bygga nya vägar, elnät och system för avfallshantering. Vi ska satsa mer på vetenskaplig forskning och nya uppfinningar, det vill säga innovationer. Innovationer kan gälla allt möjligt, till exempel hur man ska få maten att räcka till alla jordens människor. Särskilt i de fattigaste länderna behövs det mer industri eftersom det skapar jobb och välfärd.
Det finns ojämlikheter både mellan länder och inom länder: människor behandlas olika beroende på varifrån de kommer och vem de är. Målet är att till exempel människors kön, religion eller hur rika de är inte ska påverka om de får ett jobb eller om de får rösta. Utvecklingsländernas egna åsikter måste få mera uppmärksamhet när man fattar internationella beslut. Styrningen och övervakningen av den globala ekonomin ska förbättras. Särskild de fattigaste länderna behöver både utvecklingssamarbete och investeringar.
Målet är att alla ska ha möjligheten till en egen bostad och till basservice, som till exempel skolgång och hälsovård. Dessutom behövs fungerande trafik så att olika människor, också personer med någon funktionsnedsättning, ska kunna ta sig fram tryggt. Man måste också beakta städernas luftkvalitet och miljöns välmående.
Vi måste värna om jordens naturresurser så att de inte ska ta slut. Målet är att naturresurserna ska användas på ett i längden hållbart sätt. Vi ska också bland annat halvera mängden mat som slängs bort i butiker och i hemmen. Olika sorts avfall och kemikalier måste hanteras så att de inte förstör luften, vattnet eller jorden. Var och en måste lära sig vad hållbar utveckling och en miljövänlig livsstil innebär.
Temperaturen på jorden stiger. Det finns länder som drabbas hårdare av de katastrofer som klimatförändringen orsakar. Målet är att förbättra alla länders motståndskraft och väcka medvetenhet om vad klimatförändringen kan ha för konsekvenser. Det ingår också i planen att samla in 100 miljarder euro per år för att hjälpa utvecklingsländerna hejda klimatförändringen. Det innebär bland annat att företag kommer med miljövänliga lösningar till utvecklingsländer.
Målet är att skydda haven och minska föroreningen av dem. Föroreningarna består främst av avfall och gödsel som hamnar i havet. Fisket måste regleras, så att inte en enda fiskart utrotas på grund av överfiske, man måste alltså bestämma hur mycket man får fiska olika sorters fisk. En del kuster och havsområden måste skyddas helt från fiske.
Det finns skogar, växter och djur som måste skyddas så att de inte försvinner helt. Målet är att hejda förlusten av biologisk mångfald och hindra att utrotningshotade arter dör ut. Tjuvjakten på skyddade djur och växter måste stoppas.
Målet är att det ska vara tryggt för alla människor att leva i sitt hemland och att människor vid behov ska få hjälp av pålitliga myndigheter, till exempel domstolar. För att få hjälp ska man inte behöva betala mutor till exempel till en polis eller en läkare. Handel med pengar som skaffats genom brott och transporter av olagliga vapen måste minska. Målet är också att varje barn som föds ska registreras av staten. Det garanterar alla en egen identitet som man behöver till exempel för att kunna försvara sina egna rättigheter, rösta eller skaffa ett pass så att man kan resa.
Utvecklingsländernas förmåga att samla in skatter eller andra inkomster måste förbättras. Målet är också att öka utvecklingsländernas export. De rika länderna ska förverkliga sitt löfte om att använda 0,7 procent av sin bruttonationalinkomst till utvecklingssamarbete och ge 0,15–0,20 procent av BNI till de minst utvecklade länderna.
Finland stöder utvecklingen runt om i världen


I Afrika: Etiopien, Kenya, Moçambique, Zambia, Somalia, Tanzania
I Asien: Afghanistan, Myanmar / Burma, Nepal

Eritrea, Mellanöster och Nordafrika, Ukraina, Kirgizistan och Tadzjikistan, Vietnam