DADAAB, Kenia 2018

Kun Dadaabin pakolaisleiri vuonna 1991 perustettiin, se oli suunniteltu 90 000 ihmiselle. Suurin osa Kenian koillisosassa sijaitsevan leirin asukkaista on somalialaisia, jotka ovat paenneet kotimaansa vuosikymmeniä kestänyttä sisällissotaa.  Leiri majoitti suurimmillaan lähes puoli miljoonaa pakolaista ja oli siinä vaiheessa maailman suurin pakolaisleiri.

Vuonna 2018 Dadaabissa arvioitiin elävän noin 235 000 pakolaista. Kenian hallitus ilmoitti vuonna 2015 sulkevansa Dadaabin pakolaisleirin. 

Sulkemispäätös herätti laajaa kansainvälistä kritiikkiä. Kenian korkein oikeus linjasi  elokuussa 2016, että sulkemispäätös oli laiton. Leirin sulkemista ei ole sen jälkeen valmisteltu, mutta tuhansia ihmisiä oli jo ehtinyt palata Somaliaan, osa heistä pakotettuina, osa vapaaehtoisesti.

Dadaabin pakolaisleiri jakaantuu neljään alueeseen: Ifo, pääleiri, Dagaheley, Hagadera ja viimeisimpänä rakennettu Ifo2.  Vuonna 2011 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pyysi Kenian Punaista Ristiä kumppaniksi leirille. Kenian Punainen Risti on toiminut Ifo2 leirillä, joka avattiin kuivuutta pakeneville pakolaisille vuonna 2011. 

Dadaabin Ifo2-leirillä on ollut huonosta hygieniasta johtuvia tautiepidemioita, kuten koleraa, tuberkuloosia ja hepatiittia. Käymälöitä on ollut liian vähän ja se on edistänyt tautien leviämistä.  Käymälöiden puute on johtanut myös muihin ongelmiin, kuten öisiin raiskauksiin. Vesi- ja sanitaatio- sekä turvallisuusongelmista johtuen Punainen Risti on rakentanut leirille lisää käymälöitä ja lisännyt hygienianeuvontaa. Suomen Punainen Risti on tukenut Kenian Punaisen Ristin vesi- ja sanitaatio-ohjelmaa. 

Somalia on ollut sisällissodan ja luonnonkatastrofien vuoksi vuosikymmeniä kaaoksessa. Somalian hallituksen vastaiset joukot valtasivat pääkaupunki Mogadishun vuonna 1991. Pohjoisen Somalimaa itsenäistyi ja muut osat repesivät pirstaleisiksi klaani- ja heimoyhteisöiksi. Siitä lähtien sodat, kuivuuskaudet ja nälänhädät ovat vuorotelleet ja vaatineet kymmeniätuhansia kuolonuhreja.

Suomi tukee Somalian olojen vakiintumista ja jälleenrakennusta kehitysyhteistyöllä, kriisinhallinnalla ja humanitaarisen avun keinoin.  Suomen ja Somalian kaikessa yhteistyössä pääpaino on  naisten ja lasten oikeuksien toteutumisessa.  Suomen kahdenvälinen tuki Somalialle oli noin 25 miljoonaa euroa vuosina 2017-2020.  Tuella vahvistettiin valtion ydintoimintoja ja yhteiskunnan kantokykyä. Naisten ja tyttöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistetään parantamalla äitiys- ja lapsiterveyden palveluita ja laatua. Sen ansiosta synnytykset ovat aiempaa turvallisempia ja vastasyntyneiden keskosten kuolleisuus on selvästi laskenut.

Close Bitnami banner
Bitnami