Videokirjasto

Tältä sivulta löydät Maailma 2030 -sivustolla olevat videot kootusti ja kuvaukset niiden sisällöistä. Voit katsoa videot teemoittain – tai selaa koko tarjonta. Videot ovat lyhyitä, pääosin 1–4 minuutin mittaisia.


Agenda 2030

Supersankarihommia ja kestävää kehitystä 2030

Tavoitteenamme on maailma, jossa ei ole köyhyyttä eikä nälkää. Maailma, jossa sukupuolet ovat tasa-arvoisia ja luonnonvaroja käytetään kestävästi. Kuulostaako supersankarihommilta? Ehkä! Mutta juuri tästä on kyse YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmassa.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi (tekstitysikonista).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2015

Sustainable Development Goals (räppinä)

YK edistää rauhaa ja kestävää kehitystä joka puolella maailmaa. Tehtävää on paljon, mutta tällä kahden minuutin hip hop -musiikkivideolla kaikki YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta käydään läpi räpäten. Räppiä tukee kuvamateriaali ympäri maailmaa.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti, espanja (tekstitysikonista).
Tuottaja: YK, 2017

Kehitysyhteistyön tuloksia: talous ja työ

Maailmassa sadat miljoonat ihmiset elävät köyhyydessä. Köyhyyden poistaminen vaatii ihmisarvoista työtä ja riittäviä tuloja. Suomi tukee työpaikkojen syntymistä ja kestävää yritystoimintaa kehittyvissä maissa yhteistyössä YK:n, suomalaisten järjestöjen ja yritysten kanssa.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018


Maailma muuttuu paremmaksi

Kehitysyhteistyön tuloksia: vesi ja energia

Kaikki ihmiset ympäri maailmaa tarvitsevat puhdasta vettä ja energiaa pysyäkseen terveinä, opiskellakseen ja tehdäkseen työtä. Yhteinen tavoitteemme on, että vuoteen 2030 mennessä puhdas vesi ja sanitaatio sekä edullinen ja kestävä energia ovat kaikkien saatavilla.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018

EU Covid19 aid on its way to third countries

EU:n komissio ja jäsenmaat kokosivat apupaketin, jolla autetaan kehittyviä maita taistelemaan koronaa vastaan. Tukea suunnataan muun muassa terveydenhuoltoon sekä autetaan yrittäjiä selviämään taloudellisesta kriisistä.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: EU, 2020

Coronavirus disease (COVID-19)

Mitä tiedetään koronaviruksesta? WHO:n opetusvideolla kerrotaan, mitä tiedetään koronaviruksen alkuperästä, leviämisestä, tartuntatavasta, oireista, testauksesta ja hoidosta. Lopuksi neuvotaan, miten virukselta suojaudutaan ja miten pitää toimia, jos oireita ilmenee.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: WHO, 2020

Miinoista vapaata maata

Konfliktien jäljiltä maaperässä saattaa olla miinoja ja muita räjähteitä. Suomen tuella on raivattu räjähteitä maasta Afganistanissa, Irakissa, Somaliassa Syyriassa ja Ukrainassa. Raivaaminen pelastaa ihmishenkiä ja on välttämätöntä yhteiskunnan jälleenrakentamiselle.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020


Kaikki oppimaan

Kids’ video diaries about life during Covid-19

Lapset ja nuoret eri puolilta maailmaa kertovat arjestaan koronapandemian aikana. Videoilla esiintyvät: Joakim (5) Etelä-Afrikasta, Saira (6) Intiasta, Muna (10) Yemenistä, Cornell (12) Kongosta, Zoe (16) Yhdysvalloista, Bashara (17) Irakista ja Hannah (19) Italiasta.

Videoiden kielet: englanti, arabia, ranska Tekstitys: englanti
Tuottaja: Unicef

Laadukas koulutus on kestävän kehityksen edellytys

Suomi edistää kehitysyhteistyössään laadukasta perusopetusta ja toisen asteen koulutusta. Suomen tuen ansiosta yhä useampi tyttö pääsee kouluun, nuori aloittaa yläkoulun ja vammainen lapsi saa opetusta. Myös oppimateriaalien saatavuus ja opettajien ammattitaito ovat parantuneet.

Videon kieli: suomi, tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö, 2021


Suomi kehitysyhteistyössä

Kehityspolitiikalla rakennetaan parempaa maailmaa

Mistä on kyse Suomen kehityspolitiikassa? Miksi teemme kehitysyhteistyötä? Video esittelee lyhyesti Suomen kehityspolitiikan perusteet.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö 2021

Suomen kehitysyhteistyö Nepalissa

Suomi on tehnyt kehitysyhteistyötä Nepalin kanssa vuodesta 1983. Nepal on onnistunut vähentämään köyhyyttä sekä parantamaan sanitaation ja veden saatavuutta. Siirtotyöläisten rahalähetyksistä riippuvainen maa on haavoittuvainen myös ilmastonmuutoksen ja luonnonmullistusten seurauksille.

Videon kieli: suomi (teksti)
Tuottaja: ulkoministeriö 2021

Kehityspolitiikalla rakennetaan parempaa maailmaa (kuvailutulkattu)

Kuvailutulkattu versio näkövammaisille. Mistä on kyse Suomen kehityspolitiikassa? Miksi teemme kehitysyhteistyötä? Video esittelee Suomen kehityspolitiikan perusteet. Videon pituus: 6 min.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö 2021

Puhdasta vettä ja sanitaatiota

Suomen ja EU:n tukemassa kehitysyhteistyöhankkeessa Nepalissa johdetaan vettä kyliin kilometrien päästä vuoristolähteistä. Kouluihin rakennetaan käsienpesupisteitä ja vessoja, mikä edistää tyttöjen koulunkäyntiä. Vuonna 2019 jo 170 000 ihmiselle on saatu puhdasta vettä. Hanke jatkuu vuoteen 2022.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020

Suomen kehitysyhteistyö Mosambikissa

Suomi on tukenut jo 45 vuotta kehitysyhteistyön kumppanimaansa Mosambikin kehitystä. Mosambik on ottanut ison kehitysloikan viime vuosikymmeninä. Lapsikuolleisuus on laskenut ja elinajanodote noussut. Vuonna 1975 vain 3 prosenttia väestöstä osasi lukea, nykyään jo 61 prosenttia.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020

Vettä moneen tarpeeseen Nepalissa

Kaukolännen vesivarainhoitohanke Nepalissa syrjäseudulla tukee vesijärjestelmien lisäksi veden monipuolista käyttöä. Tehokkaalla veden käytöllä vettä riittää kotitaloustarpeiden lisäksi kotipuutarhojen ja kasvihuoneiden kasteluun, kuukautishygienian ylläpitämiseen ja myllyjen käyttöön.

Videon kieli: nepali. Tekstitys: englanti
Tuottaja: FCG, 2022

Oopiumista kahvinviljelyyn Myanmarissa

Suomi on mukana YK-hankkeessa, jossa oopiumunikon viljelijöille Myanmarissa luodaan vaihtoehtoista elinkeinoa kahvinviljelystä. Samalla torjutaan alueen metsäkatoa. Shanin alueella noin 1 000 viljelijää on luopumassa oopiumista ja kahvin viljelyala on noussut yli 700 hehtaariin.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi, ruotsi (tekstitysikonista).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2017


Yhteiskunnat toimiviksi

Suomen vesi- ja viemärihanke Vietnamissa

Suomi ja Vietnam ovat tehneet yhteistyötä jo 1980-luvulta puhtaan juomaveden ja toimivan vesihuollon eteen. Tämä on parantanut kaupunkien asukkaiden hygieniaa ja jätevedenkäsittelyä sekä mahdollistanut suurkaupunkien, kuten Hanoin taloudellisen kehittymisen.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2017

Suomi tukee koulunkäyntiä Syyriassa

Syyrian sisällissota katkaisi 2,8 miljoonan lapsen koulunkäynnin. Suomi tuki vuonna 2018 Unicefin kautta Syyrian ja Jordanian lasten koulunkäyntiä 5 miljoonalla eurolla. Tuen avulla kunnostettiin kouluja, tuettiin opiskelua pikimmin apua tarvitsevilla konfliktialueilla ja hankittiin koulutarvikkeita.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018

Kehitysyhteistyön tuloksia: koulutus ja demokratia

Suomi tukee lasten koulunkäyntiä ja opetusalaa monissa maissa. Demokraattisten ja toimivien yhteiskuntien kehitystä tuetaan yhdessä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa muun muassa kouluttamalla viranomaisia ja poliitikkoja sekä tukemalla tiedonvälityksen kehittymistä.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020

Suomen kehitysyhteistyö Etiopiassa

Suomi on tukenut kehitysyhteistyön kumppanimaansa Etiopian kehitystä vuodesta 1967. Suomen tuki on myötävaikuttanut mm. siihen, että lapsikuolleisuus on laskenut rajusti ja koulun aloittaa tänä vuonna jo 85 prosenttia ikäryhmästä. Vuonna 1967 vain 3 prosenttia lapsista pääsi kouluun.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020


Pakolaisia enemmän kuin koskaan

Kotona Dadaabissa

Dadaab-pakolaisleirillä Keniassa asuu satojatuhansia ihmisiä, joista pääosa on sisällissotaa paenneita somalialaisia. Sisarukset Fatouma, 12, ja Bishara, 7, ovat asuneet Dadaabissa koko ikänsä. 360-videolla pääset tutustumaan elämään pakolaisleirissä sisarusten silmin.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018

Kehitysyhteistyön tuloksia: humanitaarinen apu

Humanitaarisen avun tarve maailmassa kasvaa. Suomi tukee ihmisiä kriiseissä ja niiden jälkeen kansainvälisten ja kotimaisten järjestöjen kautta. Apua vievät perille mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR,  ruokaohjelma WFP ja lastenjärjestö Unicef sekä Punainen Risti.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018

Kuka on pakolainen?

Pakolaiset ovat tavallisia ihmisiä, jotka elävät epätavallisissa oloissa. He ovat vaarassa omassa kotimaassaan, ja siksi paenneet kotoaan päästäkseen turvaan. Joillakin heistä on vakavia traumoja. Onneksi on olemassa kansainvälisiä lakeja pakolaisten suojelemiseksi.

Videon kieli: suomi.
Tuottaja: UNHCR, 2019


Tasa-arvoa kaikille

Oikeus olla minä // Rätten att vara jag

Nepalilaiset nuoret kertovat, miten he puuttuvat syrjintään oppilaskunnan toiminnan avulla. Jakamalla tietoa ja lisäämällä avoimuutta he voivat tukea eri sukupuolten, eri kulttuuritaustaisten ja eri uskontoihin kuuluvien yhdenvertaisuutta koko yhteisössä.

Videon kieli: nepal/englanti. Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: Taksvärkki ry, 2020

Huomioon kuukautiset

Kuukautisiin ja synnyttämiseen liittyy edelleen uskomuksia ja perinteitä, jotka rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa. Kehitysyhteistyöhankkeessa Nepalissa rakennetaan vessoja kouluihin, jaetaan oikeaa tietoa kuukautisista ja annetaan hygieniavalistusta.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020

#WhatIreallyreallywant (musiikkivideo)

Videon kieli: englanti
Tuottaja: The Global Goals, 2016


Ilmastonmuutos on kehityskysymys

Ilmastotoimet ovat osa kehitysyhteistyötä

Suomi tukee kehittyvien maiden ilmastotoimia kehitysyhteistyöllä. Ilmastonmuutoksen haasteissa globaali yhteistyö on välttämätöntä.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: ulkoministeriö, 2021

Young activist cleans up in Bangladesh – Unicef

Bangladeshilainen Tahsin on perustanut Lal Sabuj Society -nimisen nuorisojärjestön. Järjestö istuttaa puita, järjestää siivoustapahtumia, edistää kertakäyttömuovin käytön vähentämistä ja kannustaa kaikkia toimimaan ilmaston puolesta.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: Unicef, 2020

Kehitysyhteistyön tuloksia: ilmastotyö

Ilmastonmuutos edellyttää toimia kaikkialla maailmassa. Suomi tukee kehittyviä maita torjumaan ilmastonmuutosta ja sopeutumaan siihen mm. edistämällä kestäviä energiaratkaisuja, tukemalla metsien kestävää käyttöä ja auttamalla pienviljelijöitä parantamaan tuottavuutta.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018

Hiilidioksidi ja hiilen kierto

Hiilidioksidi on kasvihuonekaasuista merkittävin ja sen määrän rajoittaminen ilmakehässä on ratkaisevaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ilmatieteen laitoksen havainnollisella videolla kerrotaan, miten hiilidioksidimääriä mitataan ja miten ilmastonmuutosta voidaan torjua.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: Ilmatieteen laitos, 2017

Environment and Climate Change

Ilmastonmuutoksen seurauksena Marshallinsaarten ennustetaan jäävän meriveden alle. EU-rahoitteinen hanke levittää tietoa ilmastonmuutoksesta ja auttaa ihmisiä varautumaan sen seurauksiin. Tarkoitus on myös ehkäistä hallitsematonta muuttoliikettä. 

Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: EU, 2020

Ilmastotoimet – EU Climate Change (soittolista)

Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 yhteensä 195 maata sopi pitävänsä maapallon lämpenemisen alle kahdessa asteessa. Tälle soittolistalle on koottu EU:n videoita ilmastonmuutoksesta ja sen torjunnasta. Nuoret ympäri Eurooppaa kertovat, mitä ilmastotekoja he tekevät kotimaissaan. Soittolista päivittyy edelleen.

Selaa kaikkia videoita Youtuben soittolista-sivulta.
Sivu aukeaa uuteen välilehteen.

Videoiden kieli: vaihtelee. Teksti: suomi.
Tuottaja: EU Climate Action, päivittyvä lista

Pariisin ilmastosopimus


Torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä: Vappu Suomesta


Torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä: Carolina Portugalista


Torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä: Paolo Italiasta


Puhdasta energiaa

Energiatehokkaita liesiä Keniaan

Puuhiilen käyttö ruoanvalmistuksessa tulee perheille kalliiksi, kuluttaa metsiä ja aiheuttaa terveyshaittoja. Suomen tukeman hankkeen avulla vuonna 2014 Keniassa käynnistettiin energiatehokkaita liesiä valmistava tehdas. Liesiä on myyty jo yli puoli miljoonaa.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: suomi, englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020

Puhdasta energiaa – Kaukolännen vesivarainhanke

Suomen tukemassa hankkeessa Nepalissa edistetään puhtaamman energian käyttöä rakentamalla pienvesivoimaloita ja uusimalla vanhanaikaisia liesiä. Jo 21 000 ihmistä hyötyy vesivoimaloiden sähköstä ja yli 15 000 kotitaloutta on hankkinut paremman lieden.

Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020


Miten voin vaikuttaa?

Maailman suurin oppitunti, osa 2

Miten voimme yhdessä saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä? Videolla kerrotaan, miten nuoret Istanbulissa, Intiassa, Yhdysvalloissa ja Jordaniassa ovat keksineet uusia tapoja toimia kestävästi ja miten he vaikuttavat päättäjiin.

Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: Suomen Unicef, 2017

Ishika // Oikeus olla minä // Rätten att vara jag

Videolla 15-vuotias Ishika kertoo, miten nepalilaiset nuoret muuttavat asioita omassa yhteisössään oppilaskunnan kautta. Oppilaskunnan jäsenet tekevät mm. katuteatteria, puhuvat radiossa ja järjestävät kampanjoita, joiden tavoitteena on vähentää syrjintää.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: Taksvärkki ry, 2020

Just a Kid | UNICEF

Miten lapset voivat vaikuttaa asioihin? Unicefin lapsen oikeuksien videolla kerrotaan, miten lapset voivat tehdä suuriakin tekoja. Videolla esitellään mm. pakolaisia pelastanut uimari Yusra Mardini, tyttöjen oikeuksien puolustaja Malala Yousafzai sekä ilmastovaikuttaja Greta Thunberg.

Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: Unicef, 2019

Tulevaisuuden maailma? Nuoret haastavat ministerit

Mitä Suomi tekee, jotta nuorten ääni tulee kuulluksi? Changemaker-verkoston nuoret Iida Silfverhuth ja Joanna Slama haastattelevat Maailma kylässä -tapahtumassa ulkoministeri Pekka Haavistoa ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnaria. Aiheina ovat ilmastonmuutos, internet sekä nuorten vaikutusmahdollisuudet. Videon pituus 30 min.

Kieli: suomi. Tekstitys: suomi ja ruotsi (tekstitysikonista)
Tuottaja: ulkoministeriö, 2021


Close Bitnami banner
Bitnami