Tältä sivulta löydät Maailma 2030 -sivustolla olevat videot kootusti ja kuvaukset niiden sisällöistä. Voit katsoa videot teemoittain – tai selaa koko tarjonta. Videot ovat lyhyitä, pääosin 1–4 minuutin mittaisia.
- Agenda 2030
- Mitä kehitysyhteistyö on?
- Muuttuuko maailma paremmaksi?
- Kaikki oppimaan
- Sodasta rauhaan
- Yhteiskunnat toimiviksi
- Pakolaisia enemmän kuin koskaan
- Tasa-arvoa kaikille
- Ilmastonmuutos uhkaa kehitystä
- Puhdasta energiaa
- Ruoka ja ilmastonmuutos
- Pakolaisuus ja ilmastonmuutos
- Miten voin vaikuttaa?
Agenda 2030
Supersankarihommia ja kestävää kehitystä 2030
Tavoitteenamme on maailma, jossa ei ole köyhyyttä eikä nälkää. Maailma, jossa sukupuolet ovat tasa-arvoisia ja luonnonvaroja käytetään kestävästi. Kuulostaako supersankarihommilta? Ehkä! Mutta juuri tästä on kyse YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmassa.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi (tekstitysikonista).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2015
Sustainable Development Goals (räppinä)
YK edistää rauhaa ja kestävää kehitystä joka puolella maailmaa. Tehtävää on paljon, mutta tällä kahden minuutin hip hop -musiikkivideolla kaikki YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta käydään läpi räpäten. Räppiä tukee kuvamateriaali ympäri maailmaa.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti, espanja (tekstitysikonista).
Tuottaja: YK, 2017
Kehitysyhteistyön tuloksia: talous ja työ
Maailmassa sadat miljoonat ihmiset elävät köyhyydessä. Köyhyyden poistaminen vaatii ihmisarvoista työtä ja riittäviä tuloja. Suomi tukee työpaikkojen syntymistä ja kestävää yritystoimintaa kehittyvissä maissa yhteistyössä YK:n, suomalaisten järjestöjen ja yritysten kanssa.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018
Suomi kehitysyhteistyössä
Kehityspolitiikan tulosraportti 2022 (soittolista)
Tulosraportti esittelee kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön tuloksia vuosilta 2019–2021. Raportti osoittaa, että Suomen kehitysyhteistyö tuottaa tuloksia, vaikka pandemia, konfliktit ja ilmastonmuutos ovat hidastaneet myönteistä kehitystä maailmalla.
Selaa kaikkia videoita Youtuben soittolista-sivulta. Sivu aukeaa uuteen välilehteen.
Videoiden kielet: suomi, ruotsi, englanti.
Tuottaja: ulkoministeriö 2022
Suomen kehitysyhteistyö tuottaa tuloksia
Yhä useampi tyttö käy peruskoulun loppuun
Seksuaalikasvatusta 92 miljoonalle nuorelle
Puhdasta vettä 1,8 miljoonalle ihmiselle
Kehitysyhteistyön tuloksia: demokratia
Demokratia luo hyvinvointia ja turvaa ihmisoikeuksien toteutumista. Viime vuosina demokratiakehitys on kuitenkin taantunut. Suomen kehityspolitiikalla pyritään vahvistamaan demokratiaa. Suomi edistää ihmisoikeuksien toteutumista osana demokratia-työtä.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö 2023
Kehitysyhteistyön tuloksia: kestävä talous
Suomi tukee kehittyvien maiden talouskehitystä ja ihmisarvoisten työpaikkojen syntymistä. Avainasemassa on vahva, vastuullinen ja innovatiivinen yksityissektori.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö 2023
Kehityspolitiikalla rakennetaan parempaa maailmaa
Mistä on kyse Suomen kehityspolitiikassa? Miksi teemme kehitysyhteistyötä? Video esittelee lyhyesti Suomen kehityspolitiikan perusteet.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö 2021
Suomen kehitysyhteistyö Nepalissa
Suomi on tehnyt kehitysyhteistyötä Nepalin kanssa vuodesta 1983. Nepal on onnistunut vähentämään köyhyyttä sekä parantamaan sanitaation ja veden saatavuutta. Siirtotyöläisten rahalähetyksistä riippuvainen maa on haavoittuvainen myös ilmastonmuutoksen ja luonnonmullistusten seurauksille.
Videon kieli: suomi (teksti)
Tuottaja: ulkoministeriö 2021
Kehityspolitiikalla rakennetaan parempaa maailmaa (kuvailutulkattu)
Kuvailutulkattu versio näkövammaisille. Mistä on kyse Suomen kehityspolitiikassa? Miksi teemme kehitysyhteistyötä? Video esittelee Suomen kehityspolitiikan perusteet. Videon pituus: 6 min.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö 2021
Puhdasta vettä ja sanitaatiota
Suomen ja EU:n tukemassa kehitysyhteistyöhankkeessa Nepalissa johdetaan vettä kyliin kilometrien päästä vuoristolähteistä. Kouluihin rakennetaan käsienpesupisteitä ja vessoja, mikä edistää tyttöjen koulunkäyntiä. Vuonna 2019 jo 170 000 ihmiselle on saatu puhdasta vettä. Hanke jatkuu vuoteen 2022.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Suomen kehitysyhteistyö Mosambikissa
Suomi on tukenut jo 45 vuotta kehitysyhteistyön kumppanimaansa Mosambikin kehitystä. Mosambik on ottanut ison kehitysloikan viime vuosikymmeninä. Lapsikuolleisuus on laskenut ja elinajanodote noussut. Vuonna 1975 vain 3 prosenttia väestöstä osasi lukea, nykyään jo 61 prosenttia.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Vettä moneen tarpeeseen Nepalissa
Kaukolännen vesivarainhoitohanke Nepalissa syrjäseudulla tukee vesijärjestelmien lisäksi veden monipuolista käyttöä. Tehokkaalla veden käytöllä vettä riittää kotitaloustarpeiden lisäksi kotipuutarhojen ja kasvihuoneiden kasteluun, kuukautishygienian ylläpitämiseen ja myllyjen käyttöön.
Videon kieli: nepali. Tekstitys: englanti
Tuottaja: FCG, 2022
Muuttuuko maailma paremmaksi?
Kehitysyhteistyön tuloksia: vesi ja energia
Kaikki ihmiset ympäri maailmaa tarvitsevat puhdasta vettä ja energiaa pysyäkseen terveinä, opiskellakseen ja tehdäkseen työtä. Yhteinen tavoitteemme on, että vuoteen 2030 mennessä puhdas vesi ja sanitaatio sekä edullinen ja kestävä energia ovat kaikkien saatavilla.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018
Miinoista vapaata maata
Konfliktien jäljiltä maaperässä saattaa olla miinoja ja muita räjähteitä. Suomen tuella on raivattu räjähteitä maasta Afganistanissa, Irakissa, Somaliassa Syyriassa ja Ukrainassa. Raivaaminen pelastaa ihmishenkiä ja on välttämätöntä yhteiskunnan jälleenrakentamiselle.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Kaikki oppimaan
Laadukas koulutus on kestävän kehityksen edellytys
Suomi edistää kehitysyhteistyössään laadukasta perusopetusta ja toisen asteen koulutusta. Suomen tuen ansiosta yhä useampi tyttö pääsee kouluun, nuori aloittaa yläkoulun ja vammainen lapsi saa opetusta. Myös oppimateriaalien saatavuus ja opettajien ammattitaito ovat parantuneet.
Videon kieli: suomi, tekstitys: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö, 2021
Kysymyksiä Keniaan
Mitä oppiaineita Keniassa opiskellaan? Ovatko opettajat kivoja? Saako koulussa ruokaa? Kenialaiset sisarukset Amin Ali, 11, ja Abdinasir Ali, 10, vastaavat videolla helsinkiläisen Itäkeskuksen peruskoulun oppilaiden kysymyksiin.
Videon kieli: suomi (teksti)
Tuottaja: Suomen Unicef, 2022
Sodasta rauhaan
Mikä on somalinuorten rooli rauhanrakennuksessa?
Video on lyhyt pätkä TV-keskusteluohjelma nuorista ja rauhasta Somaliassa. Pidempi versio löytyy ulkoministeriön Youtube-kanavalta.
Video on osa Suomen ulkoministeriön rauhaa, sovintoa, anteeksiantoa ja kostoketjun katkaisua edistävää hanketta. Hanke päättyi vuoden 2023 lopussa, mutta työ rauhan edistämiseksi jatkuu.
Videon kieli: englanti, tekstitys: englanti
Tuottaja: ulkoministeriö, 2023
Yhteiskunnat toimiviksi
Suomen vesi- ja viemärihanke Vietnamissa
Suomi ja Vietnam ovat tehneet yhteistyötä jo 1980-luvulta puhtaan juomaveden ja toimivan vesihuollon eteen. Tämä on parantanut kaupunkien asukkaiden hygieniaa ja jätevedenkäsittelyä sekä mahdollistanut suurkaupunkien, kuten Hanoin taloudellisen kehittymisen.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2017
Suomi tukee koulunkäyntiä Syyriassa
Syyrian sisällissota katkaisi 2,8 miljoonan lapsen koulunkäynnin. Suomi tuki vuonna 2018 Unicefin kautta Syyrian ja Jordanian lasten koulunkäyntiä 5 miljoonalla eurolla. Tuen avulla kunnostettiin kouluja, tuettiin opiskelua pikimmin apua tarvitsevilla konfliktialueilla ja hankittiin koulutarvikkeita.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018
Yhä useampi tyttö käy peruskoulun loppuun
Yhä useampi tyttö käy peruskoulun loppuun Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaissa. Koulunkäynti avaa tien parempaan tulevaisuuteen ja hyödyttää koko yhteiskuntaa. Etiopiassa tyttöjen ja vammaisten lasten mahdollisuudet käydä koulua ovat vahvistuneet.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: ulkoministeriö, 2022
Kehitysyhteistyön tuloksia: koulutus ja demokratia
Suomi tukee lasten koulunkäyntiä ja opetusalaa monissa maissa. Demokraattisten ja toimivien yhteiskuntien kehitystä tuetaan yhdessä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa muun muassa kouluttamalla viranomaisia ja poliitikkoja sekä tukemalla tiedonvälityksen kehittymistä.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Suomen kehitysyhteistyö Etiopiassa
Suomi on tukenut kehitysyhteistyön kumppanimaansa Etiopian kehitystä vuodesta 1967. Suomen tuki on myötävaikuttanut mm. siihen, että lapsikuolleisuus on laskenut rajusti ja koulun aloittaa tänä vuonna jo 85 prosenttia ikäryhmästä. Vuonna 1967 vain 3 prosenttia lapsista pääsi kouluun.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Pakolaisia enemmän kuin koskaan
Kotona Dadaabissa
Dadaab-pakolaisleirillä Keniassa asuu satojatuhansia ihmisiä, joista pääosa on sisällissotaa paenneita somalialaisia. Sisarukset Fatouma, 12, ja Bishara, 7, ovat asuneet Dadaabissa koko ikänsä. 360-videolla pääset tutustumaan elämään pakolaisleirissä sisarusten silmin.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2018
Kuka on maansisäinen pakolainen?
Maan sisäiset pakolaiset kohtaavat samanlaisia vaikeuksia kuin ulkomaille paenneet ihmiset. Kotimaansa sisällä paenneet ovat erittäin haavoittuvassa asemassa, sillä kansainvälisen lainsäädännön tuoma suoja ei ulotu heihin.
Videon kieli: suomi.
Tuottaja: UNHCR, 2019
Kuka on pakolainen?
Pakolaiset ovat tavallisia ihmisiä, jotka elävät epätavallisissa oloissa. He ovat vaarassa omassa kotimaassaan, ja siksi paenneet kotoaan päästäkseen turvaan. Joillakin heistä on vakavia traumoja. Onneksi on olemassa kansainvälisiä lakeja pakolaisten suojelemiseksi.
Videon kieli: suomi.
Tuottaja: UNHCR, 2019
Who are the Rohingya?
Lähes miljoona rohinga-pakolaista asuu leireillä Bangladeshissa Bhasan Charin saarella ja Cox’s Bazarin kaupungin liepeillä. Keitä he ovat ja miksi heistä tuli pakolaisia?
Videon kieli: englanti (teksti)
Tuottaja: UNHCR, 2022
Tasa-arvoa kaikille
Oikeus olla minä // Rätten att vara jag
Nepalilaiset nuoret kertovat, miten he puuttuvat syrjintään oppilaskunnan toiminnan avulla. Jakamalla tietoa ja lisäämällä avoimuutta he voivat tukea eri sukupuolten, eri kulttuuritaustaisten ja eri uskontoihin kuuluvien yhdenvertaisuutta koko yhteisössä.
Videon kieli: nepal/englanti. Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: Taksvärkki ry, 2020
Sukupuolten tasa-arvo Suomen kehityspolitiikassa
Suomi edistää naisten ja tyttöjen asemaa sekä oikeuksien vahvistamista rahoittamalla tasa-arvotoimia, antamalla asiantuntija-apua ja poliittista tukea kumppanimaissa sekä tekemällä yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan ja monenkeskisten kumppanien kanssa.
Videon kieli: suomi
Tuottaja: ulkoministeriö, 2022
Life for Afghan women after 1 year of Taliban rule
Afganistanilaiset naiset kertovat äänitteillä, miten heidän elämänsä kotimaassaan on muuttunut Talibanin valtaannousun jälkeen.
Videon kieli: englanti (teksti)
Tuottaja: UN Women, 2022
Huomioon kuukautiset
Kuukautisiin ja synnyttämiseen liittyy edelleen uskomuksia ja perinteitä, jotka rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa. Kehitysyhteistyöhankkeessa Nepalissa rakennetaan vessoja kouluihin, jaetaan oikeaa tietoa kuukautisista ja annetaan hygieniavalistusta.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Yhdessä
Kenialaiset Hanisa Warsame, 14, ja Najma Hassa, 13, vastaavat videolla suomalaisten nuorten esittämiin kysymyksiin tasa-arvosta, ilmastonmuutoksesta ja unelmista.
Videon kieli: suomi (teksti)
Tuottaja: Suomen Unicef, 2022
Ilmastonmuutos uhkaa kehitystä
Ilmastotoimet ovat osa kehitysyhteistyötä
Suomi tukee kehittyvien maiden ilmastotoimia kehitysyhteistyöllä. Ilmastonmuutoksen haasteissa globaali yhteistyö on välttämätöntä.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: ulkoministeriö, 2021
Ilmastonmuutos nyt: IPCC:n kuudennen arviointiraportin viestit
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät maalla, merissä ja ilmakehässä. Esiteolliseen aikaan verrattuna maapallon keskilämpötila on ihmisen toiminnan seurauksena noussut 1,1 astetta. 2030-luvun alkupuolella ylitetään todennäköisesti 1,5 asteen lämpenemisen taso.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: Ilmatieteen laitos, 2022
Young activist cleans up in Bangladesh | UNICEF
Bangladeshilainen Tahsin on perustanut Lal Sabuj Society -nimisen nuorisojärjestön. Järjestö istuttaa puita, järjestää siivoustapahtumia, edistää kertakäyttömuovin käytön vähentämistä ja kannustaa kaikkia toimimaan ilmaston puolesta.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: Unicef, 2020
Ilmastokriisi ratkaistaan yhdessä | Maailma kylässä 2022
Maailma kylässä -festareiden osana järjestetyssä ulkoministeriön puhujatilaisuudessa oli mukana keskustelijoita Suomesta, Mosambikista ja Keniasta. Videon pituus 36 min.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: ulkoministeriö, 2022
Ilmastotoimet – EU Climate Change (soittolista)
Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 yhteensä 195 maata sopi pitävänsä maapallon lämpenemisen alle kahdessa asteessa. Tälle soittolistalle on koottu EU:n videoita ilmastonmuutoksesta ja sen torjunnasta. Nuoret ympäri Eurooppaa kertovat, mitä ilmastotekoja he tekevät kotimaissaan. Soittolista päivittyy edelleen.
Selaa kaikkia videoita Youtuben soittolista-sivulta.
Sivu aukeaa uuteen välilehteen.
Videoiden kieli: vaihtelee. Teksti: suomi.
Tuottaja: EU Climate Action, päivittyvä lista
Pariisin ilmastosopimus
Torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä: Vappu Suomesta
Torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä: Carolina Portugalista
Torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä: Paolo Italiasta
Puhdasta energiaa
Energiatehokkaita liesiä Keniaan
Puuhiilen käyttö ruoanvalmistuksessa tulee perheille kalliiksi, kuluttaa metsiä ja aiheuttaa terveyshaittoja. Suomen tukeman hankkeen avulla vuonna 2014 Keniassa käynnistettiin energiatehokkaita liesiä valmistava tehdas. Liesiä on myyty jo yli puoli miljoonaa.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: suomi, englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Puhdasta energiaa – Kaukolännen vesivarainhanke
Suomen tukemassa hankkeessa Nepalissa edistetään puhtaamman energian käyttöä rakentamalla pienvesivoimaloita ja uusimalla vanhanaikaisia liesiä. Jo 21 000 ihmistä hyötyy vesivoimaloiden sähköstä ja yli 15 000 kotitaloutta on hankkinut paremman lieden.
Videon kieli: suomi (teksti).
Tuottaja: ulkoministeriö, 2020
Ruoka ja ilmastonmuutos
Monipuolisempaa ruokavaliota vastuullisesti – EthioChicken Etiopiassa
Kehitysrahoitusyhtiö Finnfund rahoittaa EtioChickeniä, jonka tavoitteena on parantaa ruokaturvaa ja vähentää köyhyyttä Etiopiassa. Tuottamalla munia ja siipikarjanlihaa tuottavia poikasia yritys tukee perheitä ravitsemuksen ja toimeentulon parantamiseksi erityisesti maaseudulla.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: Finnfund, 2020
Ekologisia kuivakäymälöitä – Kiertotalousyritys Sanergy Keniassa
Sanergy tekee hygieenisestä sanitaatiosta kohtuuhintaista ja saavutettavaa kaikkialla Nairobin slummeissa. Yhtiö muuntaa jätteet hyödyllisiksi lopputuotteiksi, kuten lannoitteiksi, eläinten rehuksi ja biokaasuksi. Finnfundin rahoituksella Sanergy laajentaa toimintaansa Nairobissa ja muualla Keniassa.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: Finnfund, 2020
Pakolaisuus ja ilmastonmuutos
Ole osa muutosta #DontChooseExtinction
Dinosaurukset voivat syyttää asteroidia sukupuutostaan, mutta ihmiset ajavat itse itseään tuhoon. On aika lopettaa tekosyyt ja ryhtyä toimiin ilmastokatastrofia vastaan.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: UNDP Finland, 2021
Environment and Climate Change
Ilmastonmuutoksen seurauksena Marshallinsaarten ennustetaan jäävän meriveden alle. EU-rahoitteinen hanke levittää tietoa ilmastonmuutoksesta ja auttaa ihmisiä varautumaan sen seurauksiin. Tarkoitus on myös ehkäistä hallitsematonta muuttoliikettä.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: EU, 2020
Millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on Afrikassa?
Ilmastonmuutoksen seurauksena Afrikassa keskimääräinen lämpötila on aiempaa korkeampi, helteet tuntuvat entistä tukalammilta, merenpinta on noussut ja rankkasateet lisääntyvät.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: IPCC, 2022
Miten voin vaikuttaa?
Maailman suurin oppitunti, osa 2
Miten voimme yhdessä saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä? Videolla kerrotaan, miten nuoret Istanbulissa, Intiassa, Yhdysvalloissa ja Jordaniassa ovat keksineet uusia tapoja toimia kestävästi ja miten he vaikuttavat päättäjiin.
Videon kieli: suomi. Tekstitys: suomi.
Tuottaja: Suomen Unicef, 2017
Ishika // Oikeus olla minä // Rätten att vara jag
Videolla 15-vuotias Ishika kertoo, miten nepalilaiset nuoret muuttavat asioita omassa yhteisössään oppilaskunnan kautta. Oppilaskunnan jäsenet tekevät mm. katuteatteria, puhuvat radiossa ja järjestävät kampanjoita, joiden tavoitteena on vähentää syrjintää.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti (tekstitysikonista).
Tuottaja: Taksvärkki ry, 2020
Just a Kid | UNICEF
Miten lapset voivat vaikuttaa asioihin? Unicefin lapsen oikeuksien videolla kerrotaan, miten lapset voivat tehdä suuriakin tekoja. Videolla esitellään mm. pakolaisia pelastanut uimari Yusra Mardini, tyttöjen oikeuksien puolustaja Malala Yousafzai sekä ilmastovaikuttaja Greta Thunberg.
Videon kieli: englanti. Tekstitys: englanti.
Tuottaja: Unicef, 2019
Tulevaisuuden maailma? Nuoret haastavat ministerit
Mitä Suomi tekee, jotta nuorten ääni tulee kuulluksi? Changemaker-verkoston nuoret Iida Silfverhuth ja Joanna Slama haastattelevat Maailma kylässä -tapahtumassa ulkoministeri Pekka Haavistoa ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnaria. Aiheina ovat ilmastonmuutos, internet sekä nuorten vaikutusmahdollisuudet. Videon pituus 30 min.
Kieli: suomi. Tekstitys: suomi ja ruotsi (tekstitysikonista)
Tuottaja: ulkoministeriö, 2021