Miten minä voin vaikuttaa?

Tulevaisuus tehdään tänään ja sen tekijöitä olemme me. Sinä ja minä.

Maailman tulevaisuuteen vaikuttaminen voi tuntua niin isolta asialta, että siihen on vaikea tarttua. Mutta usko tai älä, isotkin muutokset voivat syntyä ihan tavallisten ihmisten tekemistä asioista. Tai siitä, ettätarpeeksi moni lähtee vaatimaan muutosta päättäjiltä vaikkapa vaalien kautta tai osakkeenomistajana yrityksiltä.

Kansainvälisten kokousten, eduskunnan ja kunnanvaltuustojen lisäksi tulevaisuutta tehdään yrityksissä – kuten myös omalla lautasella, kauppakassissa ja koulupäivän aikana.

On hyvä hoksata, että sinun tavallinen arkesi linkittyy monella tavalla siihen, millaista arkea muualla maailmassa eletään ja miten maapallon ympäristö kestää meidän ihmisten toimia.

Tältä sivulta löydät tietoa erilaisista tavoista vaikuttaa maailman tulevaisuuteen. Joku tykkää pitää palopuheita ja ryhtyy poliitikoksi, toinen hankkii tietoa ja kampanjoi kotona, koulussa, kaveripiirissä tai netissä. Kolmas tekee hyviä tekoja omassa arjessaan.

Mitä asioita sinä haluat muuttaa? Entä millainen vaikuttamisen tapa sopii juuri sinulle parhaiten?

Yli miljoona ihmistä osallistui kansainväliselle ilmastomarssille noin 2200 kaupungissa ja yli 120 maassa maaliskuussa 2019.


Vaikuta päätöksentekoon

Mielenosoittajat muodostavat ilmapalloilla Ilmastolaki-sanan mielenosoituksessa Eduskuntatalon portailla

On paljon tapoja vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä oman lähiympäristösi tai koko maailman tulevaisuuden puolesta tehdään.

Hanki tietoa

Osallistu kampanjoihin

Vaikuta omassa lähipiirissäsi

Usein tehokkainta vaikuttamista on uusien ideoiden edistäminen omassa  lähipiirissä: koulussa, kotona, harrastuksissa, kavereiden kanssa.

Vaikuta verkossa

Kuluta fiksusti

Nuori nainen korjaa polkupyörää

Sinun arkiset valintasi vaikuttavat ihmisten ja luonnon hyvinvointiin eri puolilla maailmaa. Ota selvää, miten voit olla mukana hyvissä muutoksissa!

Liikenne & kuljetukset

Liikennevälineet kuluttavat energiaa ja tuottavat päästöjä. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa sekä liikenteen ympäristövaikutuksiin että omaan hyvinvointiin.

Mitä lautaseltasi löytyy?

Ruoan tuotanto vaikuttaa moniin maailman ongelmiin. Suosi kotimaisia ruoka-aineita. Älä heitä ruokaa roskiin! 

Käytä energiaa fiksusti

Sähköä tarvitset joka päivä. Mutta mistä sähkö tulee, mihin sen tuotanto vaikuttaa ja miten paljon tarvitsemme?

Paljonko tavaraa tarvitset?

Osta harkiten, kierrätä – ja jaa kaverin kanssa! Arjen tavaramäärä kuluttaa ympäristöä ja täyttää kaatopaikat. Pistetään sille stoppi!

Toimi tasa-arvon puolesta

Eri ihonväriä olevat nuoret pitävät toisiaan käsistä kiinni piirissä

Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita, eikö? Pidetään yhdessä huolta siitä, että ketään ei syrjitä.

Onko sukupuolella väliä?

Millainen tytön tai pojan pitää olla? Onko maailma yhtä reilu molemmille? Tiesitkö muuten, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi!

Sano ei rasismille

Meitä on monenlaisia: tummia, vaaleita ja punapäitä. Kaikki kuuluvat porukkaan ja ovat samanarvoisia. Sano aina ei rasismille ja varmista, että ketään ei syrjitä.

Vastusta kaikkea syrjintää!

Ihmisiä on joka lähtöön. Varmistetaan yhdessä, että kenenkään sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, kieli, uskonto, terveydentila, perhetausta, harrastus tai mielipide ei johda syrjintään.

Rikkaat & köyhät maailmassa

Raha ja varakkuus jakautuvat maailmassa epätasaisesti maiden ja ihmisten välillä. Monet maailman ongelmista johtuvat taloudellisen hyvinvoinnin epätasa-arvosta.

Toimi köyhyyttä vastaan

Hymyilevä tyttö ja poika keräävät kadulla varoja SPR:lle, vanhempi rouva antamassa rahaa lippaaseen
Altti Näsi/SPR

Mitä Suomi tekee köyhyyden voittamiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi? Ota selvää, mitä sinä voit tehdä! 

Osallistu järjestöjen kautta

Suomessa toimii iso joukko järjestöjä, jotka tekevät käytännön työtä köyhyyttä vastaan. Tutustu järjestöjen toimintaan ja löydä sinulle sopivin!

Ryhdy itse vaikuttajaksi

Vaikuttaminen on taito, jota opit ryhtymällä hommiin! Monet järjestöt tarjoavat myös lapsille ja nuorille mahdollisuuksia toimia globaalisti köyhyyttä vastaan.

Toimi koulun kanssa

Osallistumalla luokkasi tai koulusi kanssa keräyksiin ja kampanjoihin tuet hädässä olevia ja pitkäjänteistä auttamistyötä.

Arjen valinnat vaikuttavat

Köyhyyttä vastaan voi toimia myös omassa arjessa. Usein köyhyys ja ympäristöongelmat liittyvät toisiinsa. Osta reilusti tuotettua ja huolehdi myös ilmastosta omilla valinnoillasi!

Video: Maailman suurin oppitunti, osa 2

Sinun täytyy hyväksyä markkinointievästeet, jotta voit katsoa tätä upotettua videosisältöä. Tai katso video täältä.